П’ятниця , 26 Квітня 2024
ukruen

Твір з народознавства. Твір-опис процесу праці Як печуть паски

Саме з Великодня починається справжня весна, буйноквіт природи. На це свято всі
бабусі і мами печуть паски і роблять крашанки. Починають пекти
паски у чистий четвер. У хаті повинно бути прибрано, вимито, рушники випрані,
накрохмалені, стіни побілені. Добра, гарна паска
гордість
господині. Є прикмета: славна паска – на добрий рік. Ото вже чаклус мама над тістом!
Як добре вимісить, то пильнує, щоб не «втекло» з діжі. А поки паска підходить, під
випічку готують круглі бляхи, змащують олією і виставляють на стільці, щоб були під
рукою. У печі тим часом розпалюють вогонь. Досвідчені господині, котрі живуть у
селі, знають, що найкраще пекти паску на вишневих дровах, тому й готують їх
завжди заздалегідь.
Коли тісто добре підійде, його викладають у форми. Кладуть не повну форму, а лише на
третину, бо воно підростатиме. По-різному прикрашають паски, кожна господиня – – посвоєму. Мама завжди посипає їх тертим сиром з родзинками, кольоровим пшоном або
змазує збитим з цукром білком. У неділю, коли вся сім’я сідає до столу, мама розрізає
велику свячену паску нам на здоров’я та радість.